Balık Türleri

Balık Sahibi Olmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Balıklar farklı şekil ve boylardadırlar. Hepsinin farklı kuyruk ve beden yapıları, dolayısıyla farklı ihtiyaçları vardır. Peki bu çeşitlilik arasında onlara ihtiyaç duydukları bakımı nasıl vereceksiniz? Tüm kimyasallar, canlı yemler, balıkları tanka yerleştirme ve tank temizliği yapma. Hepsi kulağa korkutucu geliyor.

Balık Sahibi Olmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Karşınızda tüm bu dertlerinize son verecek bir rehber var. İhtiyacınız olan her türlü bilgiye adım adım ve kolayca sahip olmak için sizi yazıya doğru alalım.

Ne tür bir balık istiyorsunuz?

Akvaryum sahibi olmadan önce cevap vermeniz gerek en önemli soru ne tür bir balık beslemek istediğiniz; tropikal balık mı yoksa soğuk su balığı mı?

Soğuk su balıkları Japon balığı gibi küçük balıklardır. Tropikal balıklar ise Melek Balığından Kedi Balığı ’na kadar oldukça çeşitlilik gösteren bir listeye sahiptir ve narindirler. Öte yandan soğuk su balıkları daha dayanıklıdır ve küçük hataları affedebilirler. Yine de ihtiyaçlarının karşılanması için önemli noktalar vardır;

Başlangıç olarak imkanınız olsa bile düşük bütçeli bir balık seçin. Ucuz balıklar ucuzdur çünkü, doğal ortamlarında başarılıdırlar, dayanıklıdırlar. Hızlı uyum sağladıklarından, düzenli bakıldıkları bir akvaryumda üreyebilirler bile. Bu balıkların yaşam süresi de oldukça uzundur.

Yeni başlayanlardansanız dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da aşırı heveslenerek tuzlu su balığı almamaktır. Tuzlu su balığına bakabilmek deneyim gerektirir. Bu balıklar oldukça hassastırlar ve anlaması zor, teknik gerektiren bakımlara ihtiyaç duyarlar. Tuzlu su da başlı başına bilgi gerektiren bir konudur. Tuzlu su akvaryumları sızıntı yapabilir. Ayrıca tuzlu su metali aşındırdığından ve iletken özelliğe sahip olduğundan tehlikelidir de.

Eğer tuzlu su tankı almakta ısrarcıysanız ve baş edebileceğinizi düşünüyorsanız, en azından orta boy bir akvaryumla işe başlayın ve tankı balıkla değil canlı bitkilerle doldurun. Bitkileri bir yıl boyunca yaşatmayı başarırsanız balık alma zamanınız gelmiş demektir.

Ne çeşit ve kaç tane balık almak istediğinize karar verin

Akvaryumda yaratacağınız dünyaya hakim olmalısınız. Hangi türleri bir arada besleyebileceğinizi öğrenmeniz gerekir. Bazı balık türleri uyumludur bazıları ise değildir. Balıklar pek belli etmeseler de sosyal hayvanlardır. Bu nedenle arkadaşa ihtiyaç duyacaklardır. Balıkların sadece hemcinsleriyle olma gibi bir arzusu yoktur. Sadece bazı bölgeci balıklar farklı cinslerden hoşlanmayabilir. Örneğin, Kedi Balığı gibi zırhlı ve güçlü balıklar hiçbir tehditti sorun etmeyecektir.

Her balığın ihtiyacı farklıdır. Bu farklı ihtiyaçları karşılayabileceğinizden emin olun. Her balık aynı yeni yemeyecektir ya da bazı balıkların diğerlerine göre daha fazla bakıma ihtiyacı olacaktır. Tüm bu ihtiyaçları karşılayabilmeniz gerek. Dediğimiz gibi, balık bakmak kolay değil.

Tank seçimi

Seçtiğiniz balıklara uygun tank almak belki de bu işin en önemli noktasıdır. Balıklara göre tankın boyutu da değişecektir. Örneğin,
20 galonluk (75.7 lt) akvaryum tek bir Japon Balığı için yeterlidir. Akvaryuma ekleyeceğiniz her bir Japon Balığı için tanka 10 galon (39 lt) eklemeniz gerekecektir.

Tatlı su balıkları için bu sistem geçerli değildir. 50 inçlik (127 cm) bir balığa 50 galon (189 lt) suyun yetmesi mümkün değil. En iyisi tankınızı ne olursa olsun büyük seçmektir. Beslediğiniz balıklar küçük olabilir, büyük tankınsa kimseye zararı yoktur.

Hazırlıklarınızı sağlam yapın

Tüm gerekli ekipmanlarınızın olduğundan emin olun. Filtreler, torpik balık akvaryumları için su ısıtıcılar, su düzenleyicisi, test kiti. Her şeyin tam olduğundan emin olun.

Balıkların konulması

Akvaryumunuzun gerekli tüm ekipmanlarını aldıktan ve tankı kurduktan sonra sıra balıkları akvaryuma koymakta. başlangıç Olarak sadece birkaç balık eklemek yeterli olacaktır. popülasyonu bir anda arttırmayın, sistemi yavaş ve emin adımlarla kurun. Bir anda çok fazla balık yüklemek filtre sistemine aşırı yükleme yapıp bozulmasına neden olabilir.

Haftalık kısmı su değişimleri yapın

Her hafta suyu kısmı bir şekilde yenilemeniz gerekir. % 20-30 ideal bir miktardır. Şu değişimi yapabilmek için özel üretilmiş vakumlardan alın ve suyun bir kısmını boşaltın. Yeni suyu eklerken su düzenleyicisini kullanmayı ihmal etmeyin.

Su ekleme işleminden sonra suyun stabil kaldığından emin olmalısınız. Suda, amonyak ve nitrat oranının sıfır, nitrat oranının ise 40’ın altında olmasına dikkat edin.

Bakım

Balıklarınızı günde 2 ya da 3 kere beslemelisiniz. Bunu dışında güzünüz sürekli balıklarınızın üzerinde olmalı. onlar yemeklerini yerken oturun ve gözlemleyin. Bir gariplik olup olmadığından emin olmalısınız. Renk değişikliği, yüzgeç düşmesi ya da kuyrukta meydana gelen bir deformasyon gözlemlerken dikkat etmeniz gereken garipliklerdendir. Ayrıca, tüm balıklarınızın eşit miktarda beslendiğinden de emin olun.

Balıklarınızı tedirgin etmemek de bir diğer göreviniz. Elinizi gereksiz yere akvaryuma sokmak, onlara dokunmak ve tankın yanında aşırı hareketler sergilemek onları tedirgin edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu