KediKedi Bakımı

Kedinizin Kilosunu Kontrol Atına Alın

Koyun gibi kabarık tüyleriyle, şişmiş göbeği ve tombul yanaklarıyla kediniz çok sevimli görünebilir. Ama fazla kilolara sahip olması, onun sağlığını tehdit ediyor. Yetişkin kedi ve köpeklerin birçoğu fazla kilodan veya obeziteden mustarip, yaşlı hayvanlardaysa buna çok daha sık rastlanıyor. Obezite, beraberinde birçok sağlık problemi getiriyor; osteoartrit (dejeneratif eklem hastalığı), diyabet, kalp ve solunum hastalıkları ve pek çok kanser çeşidi.

Fazla kilo aynı zamanda, komplikasyon riskini artırdığı için anesteziye ihtiyaç duyulan herhangi bir durumda da tehlikeli olabilir. Ve eğer bir kedi zaten bir hastalığa sahipse, obezite durumu kontrol altına almayı çok daha zor hale getiriyor. Sağlık problemlerinin yanında fazla kilolu bir kedinin enerjisi de düşük olur, sizinle ve ailenizle keyifli vakit geçirmesi zorlaşır.

Fazla Kilonun Sebepleri

En basit cevabı biliyorsunuz: kediniz vücudunun yakabileceğinden çok daha fazla kalori tüketirse kilo alır. Kilo alımına sebep olan etkenler şöyle;

  • Fazla beslenme
  • Hareketsizlik veya hareket etme seviyesinin azlığı
  • Cins
  • Yaş
  • Üreme durumu
  • Daha önceden var olan hastalıklar

Bazı cins kediler, özellikle küçük olanlar fazla kilo almaya daha eğilimlidir.

Evcil Dostunuzun Kilosunu Belirlemek

Kedi ya da köpek, cins ya da boyut fark etmeksizin evcil dostunuzun kaburgalarını hissedebilmelisiniz. Birkaç kaburga kemiğini hissetmek, hayvanınızın sağlıklı bir kiloda olduğunu gösterir. Ayrıca eğer evcil hayvanınızın vücudunun daraldığı noktada bel bölgesini ayırt edebiliyorsanız -ona yukarıdan bakarak tespit etmelisiniz- bu da sağlıklı bir kilonun işaretidir. Yandan bakıldığında, evcil hayvanınızın karnı hafifçe göğüs kafesinin arkasına sıkışmış gibi görünmelidir.

Eğer evcil hayvanınızın sırtının arkasında ve kuyruğunun kök kısmında yağ birikintisi varsa veya belirgin bir bel bölgesinden yoksunsa kilo problemi olabilir.

Veteriner hekimler köpeğinizin veya kedinizin kilosunu ölçmek için vücut kondisyon skalası kullanırlar, eğer kendiniz emin olamıyorsanız onu muayene ettirmeye götürebilirsiniz.

Onu Ne Kadar Beslediğinizi Bilin

Evcil hayvanınızın öğünlerinin ve aradaki ufak atıştırmalıkların takibini tutmak, onun aldığı kalorileri daha iyi gözlemlemenizi sağlar. Her ne kadar onaylı mamalarda protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ve su olsa da, abur cuburlarda bunlar genelde yoktur ve yüksek kalori içerebilirler. Evcil dostunuzun ne yediğini her gün kontrol ederseniz, herhangi bir diyet ihtiyacı doğduğunda hem sizin için hem de veteriner hekiminiz için kolaylık sağlamış olursunuz.

Kedinizin her gün ne yediğini tam olarak bilmek zordur, özellikle de mutfakta yiyecek pek çok şey varsa. Bunun için bir ‘yemek günlüğü’ tutabilirsiniz. Ailedeki herkes kedinize ne zaman yiyecek bir şey verirse, bunu not alır; unutmayın atıştırmalıklar da, eğitim için verilen ödüller de sayılıp listeye eklenmelidir.

Başka bir fikir de aileden birinin atıştırmalık kavanozundan sorumlu tutulması olabilir. Her sabah müsaade edilen atıştırmalıklar kavanoza konur ve eğer birisi kedinize ufak bir ödül vermek istiyorsa kavanozdan alıp verir. Kavanoz bittiğinde, kedinizin günlük kotası da dolar.

Doğru Yemeği Seçmek

Kedinizi yalnızca doğru oranda beslemeniz değil, onun türüne, yaşına ve boyuna göre de doğru beslemeniz gerekir. Örneğin yetişkin bir kedi ya da köpek, yavrulara verilen mamalardan yememeli. Pek çok diyet, besleme rehberiyle birlikte verilir ancak her hayvan farklıdır. Kedinize uygun yiyecekler ve beslenme sıklığı konusunda veteriner hekimden bir program alabilirsiniz.

İnsan Yiyeceklerine Hayır Deyin

Evcil dostunuza kendi yediğiniz yiyecekleri vermek iyi bir fikir değil. Sadece kilo almasına sebep olmakla kalmaz, başka tıbbi problemlerin yaşanmasına da sebep olabilir. İnsanlar için çok faydalı olan yiyecekler, küçük dostunuz için zehirli olabilir. Zehirli olmasa da mide sorunları, yiyecek alerjileri veya başka sorunlara yol açabilir. Ayrıca, hayvan yiyecekleriyle zaten dengeli beslenen bir hayvana insan yiyeceği vermek, diyetin de dengesini bozar. Evcil dostunuza insan yiyeceği vermeden önce veteriner hekime danışın.

Egzersize Evet

Kedinizin formda kalmasını sağlamak için ona düzenli egzersiz yapabileceği olanaklar sağlayın; tabii yaşını ve sağlık durumunu göz önüne alarak. Köpeklerinizi günlük yürüyüşe çıkarabilirsiniz ancak söz konusu kediler olunca iş değişiyor. Sevdiği oyuncaklarla eğlenmesi, lazer ışığı oyunu oynamak veya atılan toplarla oynamak onu aktif, sağlıklı ve mutlu tutmaya yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu