Kedi

Kedilerde Kemik Kırılması ve Kırık Kemik Tedavisi

Kediler hepimiz için esnek, çevik ve dokuz canlı kahramanlar gibidir. Onların yaralanabileceğini düşünmeyiz. Fakat, en iyi atleteler bile yaralanabilir. Düşme ya da araba çarpması gibi durumlardan bu nadir balerinlerin zararsız şekilde kurtulmaları zordur. Ancak çoğu zaman, kedilerin kırık kemiklerinden diğer hayvanlar ve insanlar sorumludur. Kedilerde kırık genelde uyluk, leğen kemiği, çene ve kuyrukta görülür.

Köpeklerden farklı olarak kediler ağrılarını saklamaya meyillidirler. Bu nedenle bir kırık olup olmadığını anlamak için gözünüzü dört açmanız gerekir.

  • Dokunulduğunda, uluma, ağlama, inleme ya da hırıltı,
  • Sürekli olarak yatma ve kuyruğu dahil hiçbir uzvunu kullanmama
  • Yemek yememe ve temizlenmeme
  • Belirli bir yerini sürekli yalama

Bazı durumlarda kırık kemik derinin üzerinde belli olur. Bu açık kırığa benzer bir durumdur, fakat derinin dışına çıkan bir kemik olmasına gerek yoktur. Unutmamanız gereken en önemli şey kedinizin kırık kemiğinden dolayı acı içinde olduğu ve bu nedenle çok nazik davranışlar sergilemeyeceğidir. Ayrıca, kırığa neden olan olay her neyse kediniz şoka girmesine neden olabilir ve onu birkaç gün boyunca normalden farklı tavırlar sergilerken görebilirsiniz.

Kanayan bir yara ya da açık bir kırık durumu söz konusuysa, belirli bölgeyi gazlı bezle ya da temiz bir havlu ile sarın. Kırılan kemikler yerinden mümkün olduğunca az oynamalı. Kediniz veterinere götürmeden önce onu en az hareket edecek düz bir yüzeye yerleştirin.

Tedavide önemli olan faktörler kedinizin genel sağlık durumu, yaşı ve kırığın türüdür. Bazı durumlarda ameliyat da gerekebilir. Bazı ileri dereceli durumlarda uzvun kesilmesi bile söz konusu olabilir; özellikle işin içinde kuyruk varsa. En tehlikeli kırıklar ise omurga ve leğen kemiği kırıklarıdır; iyileşmek için ciddi bir tedavi sürecine ihtiyaç duyar.

En zorlu ve en dikkat gerektireni ise tedavi görmüş kedinizin evde bakımıdır. Kediler doğaları gereği aktif, atlamayı ve etrafta zıplayıp tutmayı severler. Onları sakin tutmak ve hareket etmemesiniz sağlamak sizi zorlayacaktır. Fakat, iyileşme sürecinin hızlı olması için bu gereklidir.

Ayrıca bandajların ıslanmaması oldukça önemlidir. Özellikle bandaj idrar ile ıslanırsa yara iltihap kapar. Kedinizi bandajla oynamaktan, onu kemirmekten de alıkoymanız gerekir. bunun için size yardımcı olacak çeşitli aparatlar, hatta kedinizin yalamasını engellemek için tadı kötü olan bandajlar bile bulabilirsiniz.

Kedilerde kırık kemiklerin iyileşmesi 4 ila 6 haftayı bulur. Neyse ki bu kemik iyileşmesi için hızlı bir süredir.

Unutmayın; kedinizin böyle bir hadise yaşaması onu sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da etkiler. Bu nedenle, kedinizin çok fazla dışarı çıkmasını engellemek ya da en azından dışarıdayken gitmeyi sevdiği yerleri bilmekte yarar vardır. Eğer kedinizin balkon kenarlarında yürüme gibi bir alışkanlığı varsa bunu öğrenip önüne geçmenizde yarar vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu