Kediler Neden Sinirlenir?
Kediler Neden Sinirlenir?
İnsanların dünyasında agresif hareketler sergilemek çoğu durumda uygunsuz bir davranış olarak görülür. Fakat, kedigiller dünyasında durum farklıdır. Kediler için agresiflik doğal hatta sağlıklı bir davranıştır. Kedilerin fiziksel olarak küçük boyutlara sahip olmalarının da agresif olmalarında etkisi vardır. Bu küçük yaratıklar eğer agresiflik silahları olmasaydı çoğu durumdan kurtulamazlardı ve bugün evlerimizin sevimli üyeleri olacak kadar uzun süre doğada dayanamazlardı.
Davranış bilimciler kedilerin agresif tavırlarını 10 farklı türe ayırıyorlar. Fakat, klasik bir ev kedisi sahibi olarak sizin karşılaşabileceğiniz temel gergin tavırlar ise, savunma, konumlarını koruma, korunma, dolaylı agresiflik, kızgınlık dönemi ve korku olacaktır.
Savunma, agresiflikle korku bağlantılıdır. Kediler korktukları zaman savunmaya geçerler ve bunun sonucunda agresif tavırlar sergilerler. Bir diğer agresifleşme nedenleri ise, kediler arasındaki konumlarını belirlemek içindir. Güç kullanarak ya da diğer kedileri korkutarak topluluklarında seviyelerini yükseltirler. Dolayısıyla agresiflik başvurabilecekleri en güçlü silahtır.
Dolaylı agresifliğin ortaya çıkmasında ise neden kedinizin sinirliliğini temelindeki nesneyi belirleyememesidir. Dolaylı agresiflik sergileyen bir kedi, aslında gerçekte onu geren nesneye değil daha masum bir şeyden hırsını çıkarır ki bunun da siz olma olasılığı yüksektir. Bu tür bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken şey veterinerinizden randevu almak olacaktır. Çünkü, kediler sadece psikolojik olarak tedirgin olduklarında agresifleşmezler. Sinirlerinin altında bir hastalık ve buna bağlı ağrılar olabilir. Problemin sağlıkla alakalı olmadığı kesinleştikten sonraysa, kedinizin stresinin temelini bulmaya yönelebilirsiniz demektir.
Kedinizin davranışlarını incelemekle işe başlayabilirsiniz. Kaşıntı, kendi kuyruğunu kovalama, hırlama, gözlerini kısma ve gergin duruşlar stresli bir kedinin işaretleridir. Kedinizin gergin tavırlar sergilemeye başladığını hissederseniz, onun dikkat dağıtmaya çalışın ve gergin enerjisini oyun oynayarak atmasını sağlayan. Bu yöntem özellikle aralarında kavga etmeye başlayan iki kediyi ayırmada oldukça etkili olacaktır. Ayrıca, ikisinin birbirine alışmalarına ve beraber oynamayı öğrenmelerine yardımcı olacaktır.
Küçük tüy yumağınız siz onu nazikçe severken de aniden hırçınlaşabilir. Bu tür zamanlarda kedinizin vücut diline dikkat edin. Onun okşanmaktan hoşlanmamaya başladığı anı böylece anlayabilirsiniz. Yine de kediniz hala keyif alıyorken işi tadında bırakmak en iyisidir.
Eğer tüm dikkatinize rağmen kedinizin agresif tavırlarını engelleyemiyorsanız veterinerinizden bir randevu alın. Eğer gerekli görürse ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. Kısa süreli bir antidepresan tedavisi kedinizin sakinleşmesini ve problemlerini düzeltmesini sağlayabilir.