Kedi

Kediler Neden Isırır?

Kediler, hareketlerini kimi zaman anlamlandıramadığımız yaramaz canlılardır. Siz kedinizin başını usul usul okşarken birdenbire döner ve dişlerini elinize geçiriverir. Sebebi tam kestirilemeyen pek çok kedi davranışı gibi, bu da bir muammadır. Ama üzülmeyin, yalnız değilsiniz kedi sahipleri!

  • Tipik bir kedi, insan ilgisinden hoşlanır. Ancak bazı kediler sık sık okşanmayı keser ve asabileşerek sahibini ısırır. Bu şaşırtıcı durumun birkaç nedeni olabilir.
  • Kediniz ilk başta insan temasından memnundur, ama okşanmanın devam etmesi sinirlenmesine sebep olur. Bu durumda sizi ısırarak bu kadar okşamanın yeterli olduğunu ifade ediyordur.
  • Kediler kontrol sahibi olmayı severler. Durduk yere ısırmak ‘kontrol bende’ demelerinin bir yolu olabilir.
  • Fazla uzun süre okşanmalarıyla negatif tepki vermeleri arasında önemli bir nörolojik ilişki olabilir. Durum yalnızca onu sinirlendirmekle kalmaz, statik elektriklenmeye ya da kedinin kendi sinir sisteminde herhangi bir ağrıya sebep olabilir.
  • O sırada mutsuz olduklarını insan sahiplerine bildirmek için bu ani davranış değişikliğini gösterebilirler.
  • Kediniz onu okşarken uykuya dalmışsa aniden uyandığında onu hapsettiğinizi veya zorla tuttuğunuzu sanarak ısırabilir.

Sebepleri Anlamak

Okşanmaya bağlı ısırmanın sebebini anlamak için kedinizi bir veteriner hekime götürebilirsiniz. Okşandığında ağrıya sebep olan bir durum olup olmadığını tespit etmek açısından onu muayene ettirmek önemlidir. Boyun, sırt ya da kalça eklemlerinde romatizma ağrıları olabileceği gibi, ağrıyan dişler veya kulak enfeksiyonları da kedinizi okşanma anında rahatsız eder.

Kediler de diğer hayvanlar veya insanlar gibi karakteristik özelliklere sahiptir. Kimi cins kediler kucağınızdan inmek bilmezken kimileri bağımsızca dolaşmayı sever. Ya da kucağınızda olmaktan hoşlansalar bile temas girişimleriniz onu kızdırabilir. Kedinizin kişiliğini değiştiremeyeceğinize göre onu böyle kabul etmelisiniz.

Bu belirsiz sebepler dışında genelde oyunbaz yavru kedilerin daha çok ısırdığı biliniyor. Yavrular, tepki veya zarar vermekten öte oyun içgüdüsüyle hareket eder. Yavru kediler 4-5 haftadan itibaren süt dişleri çıkarır. Tıpkı bebekler gibi onların da diş çıkarma süreci oldukça kaşıntılıdır. Bu kaşıntıyı gidermek için dişlerini her yere geçirmeye başlarlar. Amacı zarar vermek değil, diş diplerini kaşımak ve kan dolaşımını hızlandırmaktır.

Yavrular dişlerinin kaşınması haricinde sosyalleşmek için de çokça ısırırlar. Yine tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler de büyüyene kadar pek çok evreden geçer. Bebeklik döneminde kediler dış dünyayı, nesneleri (ve sizi) ısırarak tanırlar. Bu alışkanlık kedinin erginlik dönemine kadar sürer..

Kedilerin Isırmasını Önlemek Mümkün Mü?

Kedinizin sizi asla ısırmayacağını hayal etmek saflık olur. Özellikle bir yavru kediniz varsa, ısırma döneminin geçmesini sabırla beklemeniz gerek. Ancak kediniz yetişkinse ve sizi ısırıyorsa, onu terslemek veya cezalandırmak daha beter sonuçlara yol açar. Bir kedi sahibinin unutmaması gereken şey, kedinizi cezalandırarak asla eğitemeyeceğinizdir; sadece onu kızdırır ve küstürürsünüz.

Evdeki yavru kediniz tek başınaysa onun ilgisi size, sizin ilginiz ona odaklı olacaktır. Bu da daha fazla etkileşime gireceğiniz anlamına geliyor. Ancak yanında bir kedi arkadaşı olan yavrular, oyun oynamak için birbirini ısıracak ve size rahat vereceklerdir.

Yavrular 5-6 aylık olduklarında ısırma eğilimleri azalarak biter. Ama eğer yavruyken onun ısırmalarına yanıt verir, bundan hoşlandığınızı düşündürtürseniz ısırma alışkanlığı kalıcı olacaktır.

Kediniz Tam Isıracakken Sıvışın!

Kediler bize her ne kadar durduk yere ısırıyor gibi görünse de, iyi bir gözlem yaparsanız ısırma anının yaklaştığını fark edebilirsiniz. Birkaç ipucu bu konuda faydalı olacak;

  • Arkaya doğru yatmış kulaklar
  • Genişlemiş gözbebekleri
  • Kısık sesle homurdanmaya başlaması
  • Deri ya da kuyruğun seğirmeye başlaması
  • Tırnaklarını çıkarması
  • Bedenini kasmaya başlaması

Eğer bu hareketlerden birini fark ederseniz onu okşamayı bırakın ve kucağınızdan ayrılmasına müsaade edin.

Bu ipuçlarını takip etmenin dışında, zaman takibi de yapabilirsiniz. Kediniz onu kaç dakika okşadıktan sonra sizi ısırıyor? Örneğin iki dakika onu okşadınız ve üçüncü dakikada dönüp sizi ısırdı. Bu durumda bir sonraki denemelerinizi bu zamana göre ayarlayın. Yalnızca onun hoşlandığı süre boyunca okşamaya özen gösterin.

Okşama biçimini belirleyin. Kimi kediler bütün vücutlarının boylu boyunca okşanmasını ister, kimi kedilerse kısa küçük dokunuşları tercih eder.

Onu ödüllendirerek koşullanmasını sağlayın. Onu okşamayı bitirdikten sonra favori yiyeceğinden bir parça verebilirsiniz. Bunu gün içinde sık sık tekrarlayın, bir süre sonra kediniz okşanmayı hoşlanılan bir şey olarak algılamaya başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu