Akvaryum Hobisinin Faydaları
Akvaryum hobisi insana huzur veren, sakinleştiren ve keyifli zaman geçirmesini sağlayan bir hobidir. Çocukların ekosistemi öğrenmelerine, yetişkinlerin ise tüm günün yorgunluğunu atmalarına yardımcı olur. Tüm bu huzur verici etkilerine rağmen akvaryum oldukça emek isteyen, planlı bir şekilde üzerinde çalışılması gereken bir uğraştır.
Akvaryum Hobisinin Faydaları
Her şeyden önce, sahip olacağınız balıklara gerekli bakımı, zamanı ve hepsinden önemlisi sabrı gösterebileceğinizden emin olmalısınız. Akvaryum sahibi olmanı diğer evcil hayvan uğraşlarına nazaran oldukça da pahalı olduğunu da unutmamak gerekir. su içinde yaşayan bir canlıya onun doğal ortamını sunabilmek için ihtiyacınız olan gerekli ekipmanları almaktan kaçınmamalısınız. Üstelik her balık türünün ihtiyacı ve bakımı birbirinden farklı olduğundan, akvaryum sahibi olmadan önce gerekli bilgileri edinmenizde de fayda vardır. Tüm bu zorluklara onay verenlerin bir sonraki aşamada ihtiyacı olacak her türlü bilgi içinse sizi yazının devamına davet ediyoruz:
Balık Türlerini ve Fiyatlarını Araştırın
Güzel balıklarla dolu bir akvaryuma sahip olmak için cüzdanınızın biraz kabarık olması gerekir. Tercih edeceğiniz balık türlerine uyun bir akvaryuma, ışığa, filtrelere ve gerekli diğer ekipmanlara sahip olmak oldukça önemli ve dikkatle yapılması gerekn bir iştir. Balıkların kendileri de türlerine göre farklı fiyatlara sahiptir. Başlangıç için tatlı su balığı yeterli olacaktır. Tuzlu su balıkları ise adlarına yakışır şekilde daha tuzluya mal olabilir, üstelik bakımları da daha meşakatlidir. Fakat her iki balık türü için de akvaryum boyu büyüdükçe fiyatlar büyüyecektir.
Bazı balıklar tek başına değil koloniler halinde yaşamktan hoşlanırken bazıları yalnız kurttur. Akvaryum boyunu belirlerken alacağınız balıkların hangşsnden hoşlandığına dikkat etmelisiniz. Balıkların sayısı arttıkça akvaryumun boyu da büyümelidir. Tek başına yaşamaktan rahatsız olmayan türler için akvaryumda abartıya kaçmanız gerekmese de grup halinde yaşayna balıklar için yerin önemini gözardı etmemelisiniz.
Tuzlu su ve tatlı su balıklarının her ikisinin de kendilerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Tuzlu su balıkları rengarenk ve göz alıcıdırlar fakat bakımları için oldukça fazla para harcamanız gerekir. Tatlısu balıklarının bakımı oldukça kolay ve ucuzdur fakat onlar için de dikkat etmeniz gerekn kimyasal balans konusu vardır ki size oldukça mesai yaptırır.
Akvaryumun Yeri ve Boyutu
Akvaryum seçimindeki belirleyici etken balık türdür. Ne tarz bir balık istediğinize karar verdikten sonra uygun akvaryumu aramaya başlamalısınız. Bu seçimde ise göz önünde bulundurmanız gerekenlerden biri tabi ki bütçeniz bir diğeri ise evinizdeki bu işe uygun noktayı belirlemektir. Fakat, genel kabule göre akvaryum ne kadar büyükse o kadar iyidir. Büyük bir akvaryumun yaratabileceği tek sorun yer problemidir. Daha fazla balık alır almasına ama aynı oranda da suya ve bakıma ihtiyaç duyar.
Boyutu ne olursa olsun, akvaryumunuzu konumlandıracak iyi bir yer bulabiliyor olmalısınız. Boyutu ne olursa olsun akvaryumun yerden yüksekte konumlanmış olması gerekir. Ayrıca, düz ve sağlam bir yüzeyde düşme tehlikesi olmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Akvaryumunuzun güneşten, pencere kenarlarından ve kapı yanlarından uzakta bulunması da oldukça önemlidir. Özellikle pencere kenarındaki bir akvaryum gereğinden fazla güneş ışığı alacağından fazla alg üretimine neden olur ve balıklarınızın sağlığını tehdit eder.
Azot Döngüsü
Akvaryumunuzu aldığınızda içine su ve balıkları koymakla iş bitmez. Su hiçbir zaman sizin koyuduğunuz şekilde kalmayacaktır. Başık sayınız arttıkça sudaki atık oranı da artacaktır; bu da zararlı kimyasalların sudaki sayısının artmasına neden olacaktır. Neyse ki doğa bu sorunu halledecek güze sahiptir. Yine de sizin oluşturduğunuz bu yapay ortam tam anlamıyla doğal değildri ve bir noktadan sonra sizin müdahalenize ihtiyaç duyacaktır.
Suyu doğal olarak temizleyen doğa ananın ilacı azot döngüsüdür. Bu döngü doğada oldukça iyi çalışıyor olsa da akvaryumunuzda işlerin ters gitme ihtimali vardır ve kendi akvaryumunuzun azato döngüsünğ korumak size düşer. Azot döngüsü sırasında amonyak özel bir tür bakteri sayesinde nitrite dönüşür. Fazla nitrit sudaki kısmı değişimler sonucunda kontrol altına alınır. Bu dönüşüm için gerekli olan bakteriler siz akvaryumunuza ilk balığınızı koyduğunuz andan başlayacaktır.
Gerekli olan bakteri üretimi 6 hafta gibi bir süre sonucunda meydana gelir. Döngü başladıktan sonra yapmanız gerekn ise onu stabil tutmaya çalışmaktır. Döngüyü sabit tutmak için bir çok yöntem vardır. Fakat her yöntem için gerekli olan ilk koşul sabırla ve yavaş yavaş ilerlemektir. Bundan sonra size yardımcı olacak şeylerden biri ise bitkilerdir. Akvaryumunuza koyacağınız canlı bitkiler ekosistemi stabil tutma konusunda size yardımcı olur. Balıklarınızın hepsini bir anda koymamak da yararınıza olur. İlk önce birkaç tane balıkla başlayıp akvaryum ortamını oluşturduktan sonra balık eklemeye devam edin.
Azot döngüsü oluşana kadar hem siz hem de balıklarınız biraz sıkıntı çekebilir. İşlemin nasıl ilerlediğini takip edebilmek için amonyak oranını kontrol etmenizi sağlayacak bir kit alabilirsiniz.
Filtre Ekipmanı
Doğru ekipmanı seçmek akvaryum sahipleri için en zorlayıcı işlemdir. Akvaryum filtrelerinin çeşitliliği ise sadece kafa karıştırmaya yarar. Biyolojik filtre, bakterilerin üremesi için doğal bir ortam yaratırken azot döngüsünü kurmanıza da yardımcı olur. Büyük akvaryumlardaki geniş alanlarda bakteri kolonisi oluşumunu kolaylaştırı ve bu bakterilerin devamlılığını sağlamada etkilidir.
Mekanik filtre, akvaryumdaki istenmeyen atıkları temizlemede etkilidir. Balıkların dışkısını yenmeyen yemek artıklarını ve tozu temizler. Mekanik filtre geçisi ile su her daim temiz tutulur. Kimyasal filtre, mekanik filtrenin temizlemede başarılı olamadığı artıkları temizlemekte iyidir. Filtreden geçen sudaki kirler, kimyasallar sayesinde daha iyi temizlenir.
Farklı filtreler farklı temizleme mekanizmaları içerir;
Kuru/ıslak filtreler, biyolojik filtre sistemine destek olarak kullanılır ve iatenilen biyolojik ortamı sağlamada yardımcıdır. En uygun biyolojik etkinliği ve gaz değişimini sağlayan bu filtrelerin kendilerine ait süngerleri veya mekanik filtreleri vardır. Tam anlamıyla temiz bir su yaratmak için kimyasal filtreyle de kullanılabilir.
Akışkanlık filtreleri, kuru/ıslak filtrelere benzer şekilde istenilen ortamı yaratmada etkilir; fakat çalışma tekniği tamamen farklıdır. Kum ve benzeri sentetik filtreleme sistemi ile geniş alanlara etki eder. Bu nedenle büyük akvaryumlar için kullanımı uygundur. Neredeyse hiç bakım gerektirmeyen bu filtre, ağır ve dolu akvaryumlar için oldukça uygundur.
Ultraviole Sterilizatörü
Ultraviole sterilizatörü, yosun, virüs, mantar ve parazitleri akvaryumunudan uzak tutmak için en etkili yöntemdir. UV ışınları yayn bir lambadan oluşan bu sitem basit ama etkilidir. Etkisi ise doğrudan su akış hızına ve akvaryumun genişliğine göre değişir.
UV sterilizatörü genellikle resif ve tuzlu su balığı bulunan akvaryumlar içindir. Tatlı su balığı beslenen akvaryumlarda da kullanıldığı görülse de gerekliliği tuzlu su akvaryumlarındaki kadar fazla değildir.
Işıklandırma
Doğru ışıklandırma her akvaryumun olmazsa olmazıdır. Özellikle canlı bitkilerin bulunduğu akvaryumlarda ışık yaşam için önemlidir. Estetik acıdan da balıklarınızı daha alımlı göstermenizi sağlayacak olan ışıklandırma, güneş ışığına maruz kalamayan balıklarınız içinde sağlıklı bir ortam yaratır.
Isı Ayarı ve Termometre
Akvaryumunuz ne tür balıklarla doldurusanız doldurun ortamı gerekli ısıda tutmak için gerekli ekipmanlar ihtiyacınız olacaktır. Akvaryum ortamındaki su ısısı her daim sabit kalmalıdır. Su ısısındaki değişimler balığınızın hastalanmasına neden olabilir. genellikle ihtiyaç duyulan sıcaklık 24/27 Celcius’tur. Eğer akvaryumunuzda tek tür balık varsa onların ihtiyacına göre ısıyı düzenleyebilirsiniz. Fakat karma bir akvaryumda her baığa hitap eden ısıyı bulmak gerekir ki bu da genlde 25 Celcius’a tekabül eder. Tuzlu su akvaryumlarına sahip olanların ısı konusunda daha hassas olmaları gerekir; bu balıklar daha çok ışığa ihtiyaç duyduklarından suları daha hızlı ısınacaktır.
Gıda ve Besin Takviyeleri
Sağlıklı balığa giden yol doğru besinden geçer. Genellikle ideal olan balık yemi ise kolaylıkla bulabileceğiniz küçük kuru yemlerdir. Bu yemler balığınızın bütün ihtiyacını karşılıyor olsalar da her gün balıkları onunla beslemek onlara her gün fast food yedirmekten farksızdır. Ayrıca her gün aynı yemi yemekten balıklarınız da sıkılabilir.
Çeşitlilik her zaman iyidir. Neyse ki balığınıza bu çeşitliliği sağlamanıza yardımcı olarak kadar ürün de mevcuttur. Yemin dışında ona vereceğiniz besin takviyeleri ve vitaminle balığınızın ihtiyacı olan vitaminleri almasını sağlarken ona çeşitlilik dolu bir yemek ziyafeti de sunar.
Bazı balık türleri canlı yemlerden de hoşlanabilir. Fakat, canlı yemin kendine has tehlikeleri vardır. Bunlardan en nemlisi ise akvaryum kirliliği olacaktır. Canlı yem yerine dondurularak kurutulmuş gıdalar daha iyi alternatifler olacaktır.
Sağlık Kontrolü
uda yaşayan sorunsuz canlılar gibi gözükseler de balıklar da hastalanır. Balığınız hastalandığında karalar bağlamanıza gerek yok, çünkü onlar içinde birçok tedavi yöntemi geliştirilmiş durumda. Yine de balıklarınızdan biri hastalandığında tedbiri elden bırakmamak gerek. Bu nedenle, hasta balığınızı iyileşme sürecinde farklı bir tanka almayı ihmal etmemelisiniz. Bu sayede hastalığın yayılmasını engellemiş olursunuz.
Yine işi başından sağlama almak ve sağlıklı balıklar seçmekte yarar var. Ayrıca yeni balıklarınızı akvaryuma koymakta ısrarcı olmazsanız sağlıklı balıklara sahip olma ihtimaliniz artar. Akvaryum döngüsü tam olarak oturmamış bir akvaryuma balıkları yerleştirmek onların ortama alışmaya çalışırken hasta olmalarına neden olabilir.